LLUíS ALPERA
(1938-2018)

Poeta, crític i animador cultural valencià.

Des de ben jove comença a conrear la poesia i s'inscriu en el cercle de poetes valencians de tendència realista. Tot i així, la seva obra no s'ha estancat mai, sinó que ha evolucionat cap a un sensualisme barroc, i finalment, cap a una poesia sintètica que es reflecteix en els darrers reculls poètics.

Ha publicat més d'una vintena de poemaris, entre els quals cal destacar Dades de la història civil d'un valencià (1980), Surant enmig del naufragi final, contemple el voluptuós incendi de totes i cadascuna de les flors del núbil hibiscus (1985), Tempesta d'argent (1986), Cavalls a l'alba (1998) i Els bells papirs d'Alexandria (2003). L'any 2017, poc abans de morir, es publicà la seva obra poètica completa, Ulisses i la Mar dels Sargassos. Com a crític, també té publicats alguns llibres, com Sobre poetes valencians i altres escrits (1990-2004), i nombrosos articles en diaris i revistes científiques i culturals.

Ha rebut reconeixements literaris de la talla del Premi Salvat-Papasseit, el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians de poesia, el Premi de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, el Premi Ausiàs March o la designació com a soci d'honor de l'AELC.

 

Contingut elaborat en col·laboració amb l'AELC (Lluís Alpera Leiva) per Nausica Solà.