JORDI PERE CERDà (ANTONI CAYROL)
(1920-2011)

Antoni Cayrol fou un poeta, narrador i dramaturg de l'Alta Cerdanya que ha donat a conèixer amb profunditat els problemes de la cultura catalana a la Catalunya Nord en nombrosos articles i ha actuat com a vertader promotor d'activitats catalanes al Rosselló. 

El 1984 va publicar les narracions Col·locació de personatges en un jardí tancat, obra que l'any següent va rebre el Premi de la Crítica Serra d'Or. L'any 1986 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. La publicació, l'any 1988, a l'editorial Columna de Poesia Completa, li va valer l'any següent el Premi de Literatura de la Generalitat. Va reeditar, Quatre dones i el sol el 1993, la seva obra de teatre més reconeguda. L'any 1995 va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. A més, el 1999 li va ser atorgat el Premi Nacional de Literatura per la novel·la Passos estrets per terres altes. Més enllà de les seves poesies completes, destaquem reculls més recents com Paraula fonda (1998) o Suite cerdana (2003), ambdós amb traducció francesa incorporada.

Les seves creacions literàries, de to elegíac i bucòlic, tenen com a matèria l'amor, el treball i l'autobiografia com a antifeixista. 

 

Contingut elaborat en col·laboració amb l'AELC (Jordi-Pere Cerdà) per Gabriel Boloix i Toni Terrades.