QUIM DAVí
(1943-)

Pseudònim de Joaquim Canals i Daví, poeta, narrador i autor teatral barceloní. 

També s'ha dedicat a l'ensenyament o a l'assessorament públic en llengua catalana i ha exposat combinacions de textos literaris i de fotomuntatges i poemes visuals propis. 

S'inicià a la literatura en el món del teatre i de la mà de l'Agrupació Dramàtica Barcelona, fundada el 1955. Entre el 1959 i el 1962, formà part del grup de teatre experimental TEATRE VIU. A banda de participar com a actor en la representació de determinades obres de Joan Brossa, Josep Maria Folch i Friedrich Durrematt, entre d'altres, també va escriure i dirigir teatre de carrer a París, marcadament antifranquista.

No fou fins l'any 1979 que l'autor s'inicià poèticament, amb el recull Mercat d'asfalt, una literatura caracteritzada pel pes de la urbanitat i la quotidianitat contemporània. El seguiren La gravetat (1988), El límit dels rails (1988) i Naturalesa dels dies (2000, premi Marià Manent). En prosa, publicà Periples l'any 2005, que condensa els tòpics literarirs de la seva obra i en el qual "elements tan quotidians com missatges telefònics al contestador, imatges urbanes o anècdotes que semblen intranscendents es tornen volgudament inquietants" (Pau Gomis, revista L'Illa). El seu darrer llibre és Just en tombar per aquesta cantonada (2014), "un collage de la vida contemporània, centrada sobretot en un escenari característic: la ciutat, populosa i desolada alhora, múltiple i contradictòria...'.

És soci d'honor de l'AELC.

 

Contingut elaborat en col·laboració amb l'AELC (Quim Daví) per Carme Ros.