RONNY SOMECK
(1951-)

Va néixer a Bagdad el 1951 i arribà a Israel quan era un nen. Va estudiar Literatura i Filosofia Hebrea a la Universitat de Tel Aviv i Dibuix a l'Acadèmia d'Art d’Avni. Ha treballat amb bandes de carrer i, actualment, ensenya literatura i dirigeix tallers d'escriptura creativa.

Ha publicat 12 volums de poesia, l'últim anomenat The Revenge of the Stuttering Child - collections and new poem, i dos llibres per a nens amb la seva filla Shirly, el darrer titulat Monkey Tough, Monkey Bluff.

La seva obra s’ha traduït a 42 idiomes i seleccions dels seus poemes han aparegut en traduccions a l’àrab, al francès, al català, a l’albanès, a l’italià, al macedoni, al jiddisch, al croat, al nepalès, al neerlandès, al danès, al portuguès, a l’espanyol, a l’alemany, al turc, al rus i a l’anglès.

Ha rebut el premi del Primer Ministre, el premi Iehuda Amikhai a la poesia hebrea, el premi Poema del Vi a les Nits de Poesia de Struga (Macedònia, 2005) i el premi Hans Berghhuis de poesia 2006 a les Nits Internacionals de Poesia de Maastricht, Holanda.

El 2012 va ser guardonat pel Govern polonès amb la Creu de l'Ordre dels Cavallers i el 2014 nomenat Cavaller de l'Orde de les Arts i les Lletres de França.

Va gravar tres CD amb el músic Elliott Sharp: Revenge of the Stuttering Child, Poverty Line i Short History of Vodka. És membre del Consell Públic de la Batsheva Dance Company i del Arab-Hebrew Theater.

Dos dels seus llibres s’han traduït al català: En paper de vidre (Edicions Proa, 2000) i Amor Pirata, traduït per Manuel Forcano (Edicions Proa, 2006).