BONAVENTURA CARLES ARIBAU
(1798-1862)

Polític, economista, periodista natural de Barcelona. Col·laborà amb la revolució liberal espanyola de 1920 i, amb el temps, es convertí en un reconegut portaveu dels interessos de la burgesia catalana a Madrid. 

Tot i que dedicà la seva vida als negocis privats i a la banca, ha passat a la història principalment per ser l'autor d'un poema d'exaltació a l'enyorança de la glòria passada de la llengua catalana, ''La Pàtria'', popularment conegut com ''Oda a la pàtria''. Publicat l'any 1833 al diari El Vapor, el poema marca els inicis del romanticisme català i ha esdevengut un estendard històric de la Renaixença cultural, lingüística i literària.

A banda d'aquests fets tan coneguts, la vida literària d'Aribau també es caracteritza per la seva participació a l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i per la publicació esporàdica d'alguns poemes principalment en castellà (però també en català, italià i llatí) a diaris on col·labora. Igualment, escriu crítica literària i divulga clàssics romàntics -W. Scott, Manzoni, Schiller- i castellans, com Cervantes o Moratín.

 

Contingut elaborat en col·laboració amb l'AELC (Bonaventura Carles Aribau) per Josep Miàs.