JOSEP-FRANCESC DELGADO
(1960-)

Poeteca, contista i novel·lista de Barcelona. 

El fil conductor de la seva obra ha estat tot sovint el viatge i el contrast de pensament que suposa, així com la fascinació pel coneixement d'altres cultures diferents de l'occidental. Se'l coneix i se'l reconeix amb premis sobretot per les novel·les fruit dels seus viatges a l'Himàlaia: Si puges al Sagarmatha quan fumeja neu i vent (premi Joaquim Ruyra 1988), Nima, el xerpa (Segon premi Internacional Europa 1992) i Sota el signe de Durga (Premi Nacional de Literatura 1994). També ha practicat el relat breu: Havies d'haver posat la Traviata (Premi Al vent-Solstici d'estiu 1987), El concertista d'ocells (Premi Recull de Blanes 2002 de novel·la breu). Tot i l'exotisme de les seves obres, els darrers llibres han passat a situar-se al Pirineu català, concretament al Berguedà durant el segle XX: Ulldevellut (1999), Els llops de la lluna roja (2002). 

Tot i la gran producció narrativa, s'inicià en el món literari amb la poesia i ha publicat tres obres: Autopista púrpura (El Mall, 1988), El temps dels poderosos (Columna, 1998), El fum que tot ho ho enterboleix (Brosquil Ediciones, 2003). 

Recentment ha encetat la seva producció per a infants a través de contes, adaptacions i llibres de poemes-endevinalla (Papitis, 2004; L'Alba ja no té por, 2004; Mamitis, 2005). En aquesta línia, s'ha dedicat a l'adaptació de diferents contes clàssics.

 

Contingut elaborat en col·laboració amb l'ALEC (Josep-Francesc Delgado) per Jordi Meya del Arca i Manel Ramon i Muñoz.