''És l'ofici del burgès: 
menjar, jeure i no fer res.''

60
/61
El burgès

Es lleva a dos quarts d'una, 
es banya i es perfuma 
i amb l'aiga nou que té, 
corre a firmar una estona 
a un banc de Barcelona 
on fot de conseller.

Finida l'àrdua tasca, 
i per no caure en basca, 
es pren un vermut complet 
a un club de senyorassos 
tibats, lluents i grassos 
que ja ho tenen tot fet.

Allà mateix el maître, 
vinclant l'esquena dreta, 
li cantarà el menú. 
Ell triarà una truita 
de llagostins poc cuita 
i un palpissàs mig cru.

És l'ofici del burgès: 
menjar, jeure i no fer res.

Un cop llesta la teca 
se'n va a la biblioteca, 
s'enfonsa en el sofà 
i dorm la migdiada, 
l'armilla descordada 
i un rot al paladar.

Després el gran sapastre 
s'arribarà a cal sastre 
per emprovar-se un tern: 
l'arruga de l'espatlla, 
dels pantalons la ratlla, 
l'amplada de l'infern.

Més tard com cada dia 
seurà a la barberia 
on el perfilaran. 
-L'altre barbut.- La cita: 
que avui toca Lolita 
i cap al restaurant.

És l'ofici del burgès: 
menjar, jeure i no fer res.

Endrapa en tres passades 
tan densament cuinades 
que ja no poden més. 
Amb el que els mosso els cobra 
a casa d'un manobre 
viurien tot un mes.

Mata llavors tres hores: 
a un fosc bar dels afores 
es prenen molts gin fish. 
Amb la saliva amarga. 
fent una cara llarga, 
pugen tots dos al pis.

Al pis de l'amigueta, 
que li farà, pobreta, 
l'amor sense perills. 
I a casa, a darrera hora, 
on vetlla, i potser plora, 
la mare dels seus fills.

És l'ofici del burgès: 
menjar, jeure i no fer res.

PERE QUART (JOAN OLIVER)
,