PERE QUART (JOAN OLIVER)
(1899-1986)

Pseudònim de Joan Oliver, un dels cinc poetes catalans més importants i originals del segle XX. A més, cultivà igualment el teatre, la narrativa, traduí d'altres llengües i es desenvolupà com a periodista.

El seu primer poemari, Les decapitacions (1934), sintetitza el seu estil literari: àgil, anecdòtica i atreta pel realisme, reflex de la traumàtica experiència de la guerra civil espanyola i l'exili, amb una visió del món desolada i escèptica. No podem oblidar altres obres mestres de l'autor, com Ball robat, el poemari Vacances pagades (1959), 

Per damunt de tot, la seva obra és la d'un poeta irònic que s'enfronta a l'elitisme cultural i a les convencions literàries i de la vida quotidiana. En aquesta línia, cofunda el Grup de Sabadell, marcat pel rebuig a la burgesia i pel desig de provocar la societat del moment, com passà amb la creació dels Anti-Jocs Florals. Cal destacar, també, que Oliver s'implicà intensament i tota la seva vida a la lluita antifeixista i contra el règim de Franco, posició que el dugué a exiliar-se a França i a Xile. 

Rebé el Prmi del President de la República Frances per una versió catalana d'El misàntrop de Molière. També traduí Beckett, Brecht, Txèkhov, B. Shaw, entre d'altres.

La Generalitat de Catalunya li atorgà la Creu de Sant Jordi però, fidel a la seva visió crítica del món, la rebutjà. 

Entre 1975 i 1999, Proa edità les Obres completes de Joan Oliver en quatre volums. 

Fou soci d'honor de l'AELC.

 

Contingut elaborat en col·laboració amb l'AELC (Joan Oliver) per David Ventura i Nausica Solà. 

ELS POEMES