BIEL MESQUIDA AMENGUAL
(1947-)

Biòleg, periodista i escriptor mallorquí nascut a Castelló. 

Biel Mesquida s’ha caracteritzat sempre per la seva lluita contra els límits d’allò que és literari fent servir la forma com a mecanisme articulador de fons. Ha begut de la gran tradició literària catalana i universal, d'autors com Àusias March, Ferrater, Rodoreda, però també Pessoa, Gide o Nabokov.

Als 26 anys guanyà el Premi Prudenci Bertrana amb L'Adolescent de sal (1975), novel·la considerada com un símbol de la seva època, essencial i innovadora dins del panorama literari del moment.

Torrencial i sensual, disposat a jugar sense renunciar a l’ímpetu quan fa falta, Mesquida ha fet avançar la seva obra des de gèneres i formats diversos, escollits sempre amb voluntat renovadora. Destacam obres poètiques com El bell país on els homes desitgen els homes (1974), Notes de temps i viceversa (1981) i The Blazing Library (1994).

Els seus dos darrers llibres insisteixen en aquesta línia: Llefre de tu (2012) és, des del mateix títol, una aposta per fer del llenguatge un paisatge interior. Els missatgers no arriben mai (2012) és una peça teatral que mostra un Mesquida més moderat del que és habitual per recrear les històries de tres dones mítiques: Enona, Clitemnestra i Ismene.

L'any 2005 rebé la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

 

Contingut elaborat en col·laboració amb l'AELC (Biel Mesquida) per Mar Veciana. 

ELS POEMES