''que, a la bellesa, fea sol deixar:
est és lo muladar que us enamora?
Jo me cago en l’amor i en sa hermosura!''
Sarna i polls cria lo cabell dorat,
lleganyes cria l’ull que és més cristós
i, en lo nas del rostre més hermós,
lo moc, que és verd i negre, està encollat;
lo llavi del clavell més colorat
és pudent a vegades i asquerós
i la mà hermosa i blanca és molt fereós
que al cul de sa senyora haja arribat;
d’aquest món lo cony millor se’l veu pixar,
està a dos dits del cul, habita i mora,
del trassero polit ix merda pura
que, a la bellesa, fea sol deixar:
est és lo muladar que us enamora?
Jo me cago en l’amor i en sa hermosura!
*
Bella com un serafí
és la minyona que ador;
mes si li dic mon amor,
respon: -Xo, ruc, per ací.
Un ase treia a pastura
per la vora d'un torrent
que amb son cristall transparent
de tal disbarat murmura.
-Ara veig quanta ventura
los ases ténen -diguí.
I ella, amb esmalt carmesí
sos lliris purs retocant,
al ase ditxós mirant,
respon: -Xo, ruc, per ací.
*
De tots los pans que ha posats
en la sua taula Amor,
sens dubte que és lo millor
Cecília de Florejats.
Dom de farina de roses
i de puríssima llet
aquest pa tan bell s'és fet,
d'aquí es segueixen mil coses:
una és que per a menjar-lo,
com lo seu tendror és tal,
mossegar-lo gens no cal,
sinó amb los llavis tocar-lo.
En tot ventura ha tingut
est pa, com en ell se veu;
i així és ben cert que no es féu,
a l'enfornar, geperut.
I, per a què el conegués,
posà-li Amor per senyal
entre dos grans de coral
vint-i-nou perles o més;
i, perquè prengués saó,
un petit tall li donà,
i tan delicat anà
que cobert restà el ronyó.
Amb tot això, reisqué
perfetament assaonat,
i qui los ulls li ha mirat
pot asseguarar-se'n bé.
Quinze anys haurà que es pastà
i, amb tot, 'vui està tan fresc
que encara no hi ha qui el llesc,
si bé qui ho desitja hi ha!
Així a florir-se vingué,
emperò és la floridura
flor de tan bella hermosura
que això és lo millor que té.
Pa de companya no és,
sinó tan bell i extremat
que fins 'vui no s'ha trobat
qui menjar-lo meresqués,
bé que finalment ja es veu
que a algú lo hauran de dar
perquè no es vinga a gastar
en ell la gràcia de Déu;
mes, que venturós serà
(semidéu, se podrà dir)
aquell que es veurà elegir
entre tants llépols com hi ha!
I, com est pa singular
sens dubte del Cel vingué,
com en la Terra caigué
tots lo voldrien besar.
És tan raro i exquisit
que, amb tot que encara és sencer,
son vint (sense lo primer)
los que se n'han mort d'enfit.
Oh, Déu!, qui en pogués tastar
tan solament una mica!
És ben cert que al cor se fica
la d'aquest pa singular!
Qui donàs en refetor
est pa sol a trenta frares,
jo assegur que los bons pares
farien festa major.
Però Déu així no ho vol,
que, encara que un any i un dia
per un convent bastaria,
un se l'ha de menjar, sol,
i més altra cosa hi ha:
que, en tant que li dur la vida,
pretén passar-la complida
solament amb aquest pa;
que és tal la sua virtut
que en mirar-lo solament
dóna força i causa augment
als qui tal sort han tingut,
perquè és un pa dels més grans:
tant, que en tres sacs junts no cap,
puix que de l'un trau lo cap
i als altres obren les mans.
Diuen que és pa i ganivet
berenar de jove sastre;
no em vingués altre desastre,
si a mi d'aquest pa em fos tret!
Si en la Canonja donassen
d'esta manera de pans,
a fe que los capellans
tan males nits no passassen.
Saborós és lo flaisà,
delicat lo francolí,
i extremadíssim bocí
és lo capó casolà:
menge quisvulla estos plats,
i jo, sobre dos sopetes
d'aquest pa delicat fetes,
un parell d'ous escumats.