TOMEU DALIà
(1943-)

Pseudònim de Joaquim Canals i Daví, poeta, narrador i autor teatral barceloní. 

També s'ha dedicat a l'ensenyament o a l'assessorament públic en llengua catalana, i ha exposat combinacions de textos literaris i de fotografies pròpies. 

S'inicià a la literatura en el món del teatre i de la mà de l'Agrupació Dramàtica Barcelona, fundada el 1955. Entre el 1959 i el 1962, formà part del grup de teatre experimental TEATRE VIU. A banda de treballar d'actor i de col·laborar amb Joan Brossa, Josep Maria Folch i Friedrich Durrematt, entre d'altres, també va escriure i dirigir teatre de carrer a París, marcadament antifranquista.

No fou fins l'any 1979 que l'autor s'inicià poèticament, amb el recull Mercat d'asfalt, una literatura caracteritzada pel pes de la urbanitat i la quotidianitat contemporània. El seguiren La gravetat (1988), El límit dels rails (1988) i Naturalesa dels dies (2000, premi Marià Manent). En prosa, publicà Periples l'any 2005, que condensa els tòpics literarirs de la seva obra i en el qual "elements tan quotidians com missatges telefònics al contestador, imatges urbanes o anècdotes que semblen intranscendents es tornen volgudament inquietants" (Pau Gomis, revista L'Illa). 

És soci d'honor de l'AELC.

 

Contingut elaborat en col·laboració amb l'AELC (Quim Daví) per Carme Ros.

 

 

ELS POEMES