JAUME PONT
(1947-)

Poeta i professor de literatura lleidatà. És una figura important de la generació literària dels 80, tant per la seva pròpia obra com per l'estudi que ha fet de l'època i del corrent.

El 1976 ja havia publicat el seu primer llibre, Límit(s), i veurien la llum uns quants més fins al 1990, data de la publicació de la seva obra completa fins aleshores: Raó d'atzar. Poesia 1974-1989. Més tard, amb Vol de cendres, assoleix un dels reculls més intensos de la literatura catalana. Dedicat a la figura paterna, Pont s'hi enfronta al dolor des de la poesia i arriba a sobtar-nos per la profunditat dels seus plantejaments.El darrer llibre que ha publicat és Càntic d'ombres (Renga) (2017).

La seva poesia ha estat traduïda a diversos idiomes com l'alemany, l'amglès, el polonès, el cors, el turc, etc.

Entre les antologies i edicions crítiques més destacades de Pont, destaquen La nova poesia catalana (1980) i El llibre de la frontera (2000), que se centra en un seguit de poetes apòcrifs aràbigo-lleidetans i que li valgué el Premi de la Crítica de Poesia Catalana. En els seus estudis literatis també s'ha interessat per la narrativa, sobretot breu, del selge XIX. 

 

Contingut elaborat en col·laboració amb l'AELC (Jaume Pont) per X. R. Trigo. 

ELS POEMES