GUILLEM D'EFAK
(1929-1995)

Poeta, narrador, dramaturg, cantant, guia turístic manacorí nascut a Guinea Equatorial. També va destacar per la seva gran activitat cultural a Mallorca i a Barcelona, ciutat on obrí els cafè-teatre Cova del Drac i La Cucafera, dedicats a la cançó en català. A més, compartí els cercles musicals de la Nova Cançó catalana dels anys 60 i algunes de les seves cançons com La Balada d'en Jordi Roca o Cavallet de serp han esdevengut himnes d'aquells temps. 

Començà a escriure als setze anys i l'any 1956 publicà el seu primer llibre, molt influït per la Generación del 27, El poeta i la mar. Després vendrien un seguit de poemaris d'entre els quals destacam El poeta i la mina (1966), Madona i l’arbre (1970) -premi Carles Riba de poesia-, Poeta en Bicicleta (1984) i Capellet de vidre (1995). La seva obra es defineix per combinar els registres populars d'extracció rural amb la incorporació de les tècniques més innovedores que resulten en una poesia de gran vivacitat.

Morí l'any 1995 a causa d'un càncer però, paradoxalment, la presència del seu llegat es multiplicà als espais literaris mallorquins. El 1997 Bartomeu Mestre publicà la seva biografia Balada d’en Guillem d’Efak. L’any 2000 es publicà un volum amb tot el teatre que va escriure i, el 2012, Pep Tosar va confeccionar l’obra Tots aquests dois. El 2016 aparegué l'aplec Obra Poètica. Guillem d'Efak. Recentment s’ha estrenat el documental Guillem d’Efak, l’ànima negra de l’illa (2017), sobre la seva vida i s'ha reeditat La ponentada gran (2018), la seva única novel·la coneguda, publicada ja el 1979.

 

Contingut elaborat en col·laboració amb l'AELC (Guillem Fullana i Hada d'Efak) per Francesc Viñas. 

ELS POEMES