384.400 QUILÒMETRES

Enguany fa cinquanta anys que, segons la versió oficial, l’home va trepitjar per primera vegada la Lluna. També en fa deu que el cicle La Lluna en vers, de la Fundació Mallorca Literària, conquereix territori insular a cop de vers i de cançó. 

            La nit del 25 d’agost qui va trepitjar la terra ferma de Cala d’Or, terreny absolutament blaibonetià, va ser Heura Gaya, cantant i compositora de Juneda (les Garrigues). El Fortí de Cala d’Or, un espai insòlit i fins ara no conquerit per aquest cicle, lluïa sota la que els fotògrafs anomenen l’hora daurada, que és aquell impàs entre el dia i la nit, l’eclosió en vermell d’ou de les hores que fugen. O, com diu Laia MaLo en un dels seus versos musicats pel duet Jansky, “l’hora sempiterna”, que és aquella “on no hi ha lluna i no hi ha sol”. 

            Sense lluna, sense sol, només amb la terra com a punt de referència i amb les persones que l’habiten com a inspiració i fi, les cançons de Gaya ressonaven amb arrel i aire, amb tradició i renovació, promiscuïtat de la més ben entesa. Cançons de treball que convivien amb poemes musicats de Josep Maria de Segarra, cançons de bres sobre la maternitat que partien, de puntetes, de la poètica de Maria Mercè Marçal, la immensa autora d’Ivars d’Urgell (no debades, Gaya recordà que el seu nom, Heura, era el mateix que el de la filla de Marçal). Cançons de pandero com les que canten les majorales de la Confraria del Roser en un espai de tradició aparent però d’alliberament de gran abast en els termes més personals i íntims. Cançons catalanes, de secà, que prenien sense complexos la mà dels lieder més emblemàtics: “Gaya”, el primer disc de la cantant, vol dir “Terra” i vol esser també un homenatge als que la cantant considera els seus mestres més essencials, com Franz Schubert o Eduard Toldrà. També hi sonà J.V. Foix, i el país de roc que dreçaven els versos del de Sarrià es va projectar, per una estona, en la pedra viva del Fortí. I Montserrat Abelló, que amb un dir senzill, obert com una mà plena de clivelles, féu parlar les dones i dialogà amb l’impossible que ens cal de l’eivissenc Villangómez. 

            Gaya no era tota sola, però. Un virtuós Eduard Iniesta, productor del projecte, s’enfilava per la guitarra sense cap indici de vertigen mentre Cristina Membrive feia vibrar el més endinsat dels ventres del públic amb el baix. Caterina Plana amorosia l’ambient amb la sonoritat ara festiva, ara ambiental a l’acordió, que assolí les cotes més altes en la versió d’una cançó tradicional irlandesa sobre l’amor primer, “El jardí dels salzes”, un peça que en féu aplaudir més d’un i que també féu posar més d’una mà damunt una cuixa propera. Heura Gaya era amb ells i era amb nosaltres, en terra, arrelada i que feia arrel. Pujava i baixava escales sense por ni estridències i a estones travessà, amb els dits de la veu, els 384.400 quilòmetres que separen Gaia, Cala d’Or, la Terra, de la Lluna. El daurat ja no era al cel.

ALTRES NOTICIES
Dia Mundial de la Poesia 2019
Festival de Poesia de la Mediterrània
La Casa de la Poesia
Poesia i didàctica
Camins poètics
Poeteca amb lletra de Blai
Maria del Mar Bonet
Fontanelles, al juny
Parlar amb el vi per parlar de la terra
La música que ens eixampla el cor
L'udol dels llops convocant La Lluna (en Vers)
BROSSAT, amb amor i paciència
L'escorça de la lluna
El mapa literari català en un clic
Entreveus
Qui renta la culpa?
Cocanha
Llarga vida al Mobo Fest!
De "La Malcontenta" ni la Lluna en Vers surt indemne
Concert poètic "Som tantíssimes"
Baixar a les arrels per volar lliures
DESPULLATS, EIXAMPLATS, SOMRIENT
En la nit et vull de crit i flama
El XXII Festival de Poesia de la Mediterrània en línia
01 Càpsules poètiques. El Petit de ca l'Eril
Versud amplia els seus dominis poètics
Dia Mundial de la Poesia 2023
La Fundació Mallorca Literària presenta els cicles Versud i Primavera al jardí
25 anys sense Blai Bonet
El plaer, l'alegria i el riure de les dones
Dia Mundial de la Poesia 2024
La Casa Blai Bonet. Centre de poesia obre les portes
Tardor poètica a la Casa Blai Bonet
Canyelles i Matamalas, a la Poeteca en diàleg
Dia Mundial de la Poesia 2025
Versud 2025
Horacio Sapere il·lustra Blai Bonet
Acaba el Versud 2025
Engegam La Lluna en Vers 2025
Exposició de la col·lecció del PEN Català
Primera residència poètica de la Casa Blai Bonet
Rachele Andrioli ens ofereix un taller de veu molt especial
La música i el cant de Rachele Andrioli ens impregnen de la seva força