Concert poètic "Som tantíssimes"

Maria -Antònia Salvà, orfe de mare i sense fills ha estat la "mare simbòlica" de moltes dones escriptores des de principi del segle passat fins a les donzelles de l’any 2000, arribant fins al segle XXI. Enguany que celebram el 150 anys del seu naixement, retem un homenatge i merescut reconeixement de mestratge a la primera poeta important de la història de la poesia catalana que va incorporar una experiència femenina del món.

 

Maria -Antònia Salvà sempre fou present en els escrits de Mariar Mercè Marçal i encetam el recital amb el poema "D'un cactus" que entenem com una al·legoria a les dones escriptores com a supervivents. D'una banda, pel simple fet d'haver agafat la ploma, dreçant-se contra el silenci secularment assignat al gènere. Amb el que això tenia de "monstruós", és a dir de susceptible de ser mostrat per la seva excepcionalitat o raresa. Com el cactus, planta de desert, "rèptil monstruós de pell clapada d'entranya llefiscosa", adaptat a un entorn hostil i que "beu la solellada" en un racó fins que "sa malícia desvetllada / enrevinclant-se va esquerdar el test" com diu Mª Antònia Salvà.

 

Per això també la seva sort s'assembla a la del cactus del poema, que havent estat llançat dalt d'una paret seca ,"enllà de l'hort, que se'n perdés el quest", és capaç d'obrir-se pas "furgant per les llivanyes i juntures", lluitant per sobreviure. I amb aquest vers donam continuïtat al poema de Maria Mercè Marçal. D'aquesta manera feim dialogar les dues veus poetes fins arribar a les coetànies de Salvà, des de la Renaixença fins al poemes de la terra de Maria Verger, Maria Mayol, Cèlia Vinyes i Rosa Leveroni que ens emporten directament a les grans poetes de la literatura universal.

 

Al primer recital concert que s'estrena el proper 26 de setembre al Pati dels Lledoners de Son Sardina (Palma) les donzelles de l’any 2000 reciten texts propis amb una pinzellada personal Maria Victòria Secall i Cati Coll fins arribar al poema/cant “Som tantíssimes” de Joana Abrines, musicat per Marga Rotger. Amb l'intenció de la Fundació Mallorca Literària d'alternar les poetes convidades i fer-lo recòrrer per celebrar l'any Salvà.