L’esperada inauguració de la Casa Blai Bonet a Santanyí s’ha produït avui amb un emotiu acte on han participat poetes i amics de l’autor
L’activitat al nou centre continuarà demà mateix amb una setmana intensiva de visites guiades i portes obertes amb activitats per a tots els públics
Santanyí, 14 de juny de 2024.- El Consell de Mallorca i la Fundació Mallorca Literària han inaugurat avui la Casa Blai Bonet. Centre de poesia a Santanyí, on va viure gran part de la seva vida el poeta i escriptor. L’acte ha començat a les 20.30 h amb les intervencions de la directora de la Fundació Mallorca Literària, Carme Castells; l’actor Toni Gomila; el poeta i amic de Blai Bonet, Antoni Vidal Ferrando; la poeta Antonina Canyelles; l’amic Sebastià Adrover; la batlessa de Santanyí, Maria Pons; el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, i la cantant Joana Gomila, que ha musicat el poema de Blai Bonet ‘Soledat oberta’.
La Casa Blai Bonet és un projecte “consagrat íntegrament a la poesia com a lloc de trobada”, segons ha declarat Castells al seu discurs de benvinguda, que ha parlat de “conservar, divulgar i fer planter de la poesia per al futur” propòsits amb els quals “neix el que ha de ser un centre de referència en la poesia catalana contemporània.”
L’acte inaugural ha comptat amb intervencions tan especials com la del poeta i amic de Blai Bonet, també santanyiner, Antoni Vidal Ferrando, que ha dit unes paraules de record per a l’autor i ha llegit un dels seus poemes, també dedicats a Bonet. La poeta Antonina Canyelles, una de les autores presents al fons documental i bibliogràfic de la Casa Blai Bonet, també hi ha participat amb la lectura d’alguns dels seus poemes. Sebastià Adrover ha continuat amb un parlament en memòria del que va ser amic seu, Blai Bonet.
L’actor Toni Gomila ha donat veu a la poesia de Bonet amb dues intervencions, així com la cantant Joana Gomila, que ha interpretat la seva versió del poema ‘Soledat oberta’.
Després de l’acte inaugural s’han obert les portes de la Casa Blai Bonet a les més de 300 persones assistents a l’acte, que han pogut visitar les instal·lacions del nou centre de forma esglaonada. Durant la visita, a més dels diferents espais i elements museogràfics, s’ha pogut gaudir d’una instal·lació en forma de videomapatge creat per Carme Gomila i projectat sobre la façana interior de l’antiga casa de Blai Bonet. Un homenatge a la memòria de l’autor, que ha rebut els visitants en primera persona. Per concloure l’acte, s’ha projectat un segon videomapatge, aquesta vegada sobre la façana interior de l’edifici Poeteca, per reivindicar el centre acabat d’inaugurar com a Casa de la poesia, un espai de trobada i de divulgació de la poesia catalana contemporània. Des de la paraula de Blai Bonet i dels poetes presents al fons documental del centre, gombolant tota la resta d’autors i autores d’ahir i d’avui per projectar poesia cap al futur. La intervenció ha acabat amb una potent imatge de més d’un centenar de poetes en català de tots els temps.
Casa Blai Bonet. Centre de poesia
El nou centre compta amb dos espais principals: un que es correspon amb la que fou la casa de Blai Bonet, l’edifici Can Blai, que ha estat reformat per a convertir-se en un espai museogràfic i una sala polivalent; i un de nou, l’edifici Poeteca, on s’hi troben l’arxiu; la Poeteca, biblioteca de poesia, i dues cambres per a residències d’artistes i escriptors. Entre els dos edificis hi ha un pati que els connecta i que serà l’escenari de multitud d’activitats culturals a l’aire lliure.
La Casa Blai Bonet és un equipament dedicat fonamentalment a la poesia, tot i que hi són ben presents l’art, la literatura, el cinema i el pensament. Un centre des d’on es divulgarà i es viurà la poesia, amb una programació viva per a públics diversos i amb un vincle especial amb el poble on es troba, Santanyí.
Una de les particularitats del nou centre és la Poeteca, una biblioteca especialitzada en poesia sense precedents a les Illes Balears on s’hi podran consultar llibres corresponents als llegats bibliogràfics dels autors que es troben a l’arxiu de la Fundació Mallorca Literària, i on es faran activitats regulars per a tots els públics.
La Casa Blai Bonet compta també amb dues cambres per a acollir artistes i escriptors en format residència de creació. Aquest fet permetrà generar vincles amb artistes locals i d’arreu, així com oferir un espai i unes condicions òptimes per a la creació, promovent la tasca artística i creativa.
Un altre espai destacat del centre és l’arxiu, on es troben els llegats de Blai Bonet, Damià Huguet, Jaume Pomar, Josep Maria Llompart, Cèlia Viñas, Antoni Vidal Ferrando i Antonina Canyelles.
El nou Centre de Poesia acollirà activitats de cap a cap d’any i serà el motor des d’on es dibuixarà la programació de cicles com el Versud, cicle d’acció poètica o ‘D’on venen els versos’. L’espai estarà obert per a visites, per a consultes bibliogràfiques i també per a la realització d’actes i esdeveniments.
Primeres activitats
La Casa Blai Bonet. Centre de poesia arrancarà l’activitat just l’endemà de l’acte inaugural, amb una setmana intensiva de portes obertes.
Dissabte 15 de juny de 10 a 14 h es faran visites guiades cada hora per a tothom que s’hi vulgui acostar i descobrir el nou centre. A les 18 h es farà una ruta teatralitzada a càrrec d’Ovnipresents amb el títol “De quan vaig ser a ca vostra” que acabarà a la Casa Blai Bonet. Més tard, a les 21 h, es podrà gaudir del directe de Toti Soler i Gemma Humet amb el concert ‘Petita festa’, amb especial esment a la paraula de Blai Bonet i a la relació que mantenia amb el guitarrista català. Les entrades es poden adquirir al web www.mallorcaliteraria.cat.
El dilluns següent tornarà a engegar-se l’activitat a la Casa Blai Bonet. Del 17 al 18 de juny s’hi faran visites escolars concertades amb els centres educatius de Santanyí. Els horabaixes, de 17 a 20 h, hi haurà portes obertes i visita lliure. La resta de la setmana, el centre estarà obert per a visites dematí i horabaixa. Dissabte 22 de juny està prevista l’activitat ‘Can Blai en família’, amb visites adaptades per a famílies, ludoteca poètica i altres tallers.
L’activitat al nou centre continuarà amb la programació d’un dels concerts de La Lluna en Vers 2024: serà el 17 d’agost amb l’actuació de Gregotechno, una proposta de música electrònica, cant gregorià i projecció audiovisual.
A partir del mes de setembre s’iniciarà la programació regular, amb clubs de lectura poètics, trobades amb autors, concerts de petit format i jornades literàries. També està previst iniciar un programa de residències literàries i artístiques a partir del 2025.