APEL·LES MESTRES
(1854-1936)

Escriptor, músic i dibuixant de Barcelona.

Tot i que fou a través de la seva tasca com a il·lustrador que assolí el màxim reconeixement públic, la seva obra literària sempre es caracteritzà per la fusió de gèneres diversos. 

Així, combinà la imatge del dibuix amb les especificitats de la poesia, del teatre i de la prosa per donar forma a llibres entesos com a objectes d'art globals. Algunes de les peces més famoses són Vobiscum (1892) i Liliana (1907), considerades com a precursores del modernisme català. 

Però la seva trajectòria és molt més extensa. Arribà a estrenar una seixantena d'obres i espectacles totals que es servien de text, moviment i dansa, plàstica i música, que sovint posaren compositors de la talla d'Enric Granados o Enric Morera. Destaquen La nit al bosc (1883), La flor de la vall (1897), La Rosons (1901) o Picarol (1915). 

El 1908 fou nomenat mestre en Gai Saber de Barcelona i al 1915 aconseguí una Englantina dels Jocs Florals. A més, l'any 1920 el govern francès li atorgà la Creu de la Legió d'Honor per les seves actuacions a favor del bàndol aliat durant la primera guerra mundial.

 

Contingt elaborat en col·laboració amb l'AELC (Apel·les Mestres) per Josep Miàs. 

 

 

ELS POEMES