AGUSTí BARTRA
(1908-1982)

Fou poeta, narrador, dramaturg i professor universitari català.

L'any 1934 guanyà un concurs de contes socials i poc temps després començà a col·laborar a les revistes Amic i Meridià.

Lluità a la Guerra Civil Espanyola com a republicà. El 1939 s'exilià i acabà a Mèxic, on publicà Quetzalcòatl (1960), molt ben rebut pels joves escriptors mexicans del moment. També viatjà en diverses ocasions als EUA i traduí poesia nord-americana al català (Antologia de la lírica nord-americana, 1951). De fet, tradicionalment la seva poesia s'ha relacionat amb l'obra de Walt Whitman, tot i que també rebé fortes influències de poetes romàntics europeus com Novalis, Hölderlin o Rilke. 

D'entre les seves obres destaca la novel·la Crist de 200.000 braços (1968) on relata l'aventura col·lectiva en els camps de concentració, i el recull poètic Ecce homo (1968), en el qual es reflecteix la cosmologia particular de l'autor, els quatre elements clàssics: terra, foc, aire i aigua.

El 1973, ja a Catalunya, guanyà el Premi Carles Riba per Els himnes. Un any abans s'inicià la publicació de la seva obra completa que no finalitzà fins el 1982 (Obra Completa II, 1972-1982), el mateix any que la Generalitat li havia concedit la Creu de Sant Jordi poc abans de morir. D'aquesta darrera època de l'autor també destaca Haikús d'Arinsal (1981), darrer recull de l'autor en vida.

 

Contingut elaborat en col·laboració amb l'AELC (Agustí Bartra) per Xavier Gual.

 

 

 

ELS POEMES